Sjukvården har i dag flera stora utmaningar och sjukvårdspersonal arbetar under stress och press för att få ihop sin arbetsdag. Med föråldrade IT-system på stationära arbetsplatser, långsamma processer och krångel med att logga in och ut ur olika system upptar det tid som istället kunnat läggas på vård av patienterna. För att möta de allt högre kraven som ställs på sjukvården är moderna IT-lösningar avgörande.

Nyligen modererade jag ett samtal med Thomas Nesterud, IT-strateg samt enhetschef IT-enheten på Region Jämtland & Härjedalen och Sören Björk, Group Manager Infrastructure Region Uppsala IT-centrum om sjukvårdens krav på IT-arbetsplatsen. Det konstaterades att snabbhet och enkelhet var avgörande faktorer.

“Det ska vara enkelt och snabbt att kunna fortsätta sin pågående session. Man vill kunna röra sig sömlöst från enhet till enhet”, sa Thomas.

Citrix används idag för att möjliggöra ett mobilt arbetssätt på sjukhusen, med enkla förflyttningar mellan rum, enheter och patienter. Ett bra exempel på detta är Region Uppsala, där man genom användning av Citrix sparar 35 sekunder på varje inloggning som görs. Sammanlagt innebär de snabbare inloggningsprocesserna en tidsbesparing om 3.9 dygn – per dag!

När färre medarbetare delar inloggning för att spara tid, och istället snabbt och enkelt kan röra sig sömlöst mellan olika enheter innebär det lägre risk, högre patientsäkerhet och bättre regelefterlevnad. Med moderna klientlösningar kan inloggningstiden reduceras från flera minuter till några sekunder, vilket innebär att man kan frigöra tid som istället kan läggas på vård av patienter. Tidsbesparingen i sin tur kan minska oron och stressen bland personalen, vilket kan öka medarbetarnöjdheten och välmåendet.

En smidig digital användarupplevelse omfattar enormt många fler områden än själva inloggningsprocesserna – och därtill är nyttorna givetvis betydligt större. Ändå kan vi genom att fokusera på de små isolerade exemplen hitta tydliga och konkreta nyttor av det här slaget.

Idag ställs också krav på full spårbarhet, att det ska vara möjligt att se vem som har gjort vad i exempelvis en journal. Detta krav är omöjligt att möta med gemensamma gruppinloggningar. Att man arbetar med en personlig inloggning är därför avgörande, och enligt Sören det krav som lyfts upp som allra viktigast från säkerhetsavdelningen.

”När det är lätt att flyta runt på sin nuvarande session så har behovet av grupplogin, om inte helt upphört, så minskat markant”, sa Thomas.

Vad ska sjukvården göra för att möta de högt ställda kraven på IT-arbetsplatsen?

Sören och Thomas kom fram till två slutsatser. Till att börja med behöver sjukvården investera i modern teknik. På Region Jämtland & Härjedalen släppte man t ex tanken på att installera ny mjukvara på gammal hårdvara.

”Vi jobbar med att standardisera så mycket som möjligt. Allt ska vara strömlinjeformat, och det gäller att allting uppträder likadant överallt för att nå den riktiga utväxlingen”, sa Thomas.

Den andra slutsatsen som de enades om är att besluten behöver förankras hos hela sjukhusledningen. Då sjukvården länge använt ett arbetssätt som man tyckt varit smidigt, men som inte längre klarar av att möta kraven gäller det att förankra beslut och tankar med hela ledningen för att få med sig användarna.

“Vi vet att tekniskt sett går allting att lösa, men användaren behöver vara med på det också. Beslut och tanke behöver komma från rätt håll, och man måste därför landa det i hela ledningsdelen för sjukvården så att alla inser vikten i att göra det på rätt sätt”, konstaterade Sören.

Här kan du ta del av samtalet i sin helhet: