Sosiaali- ja terveydenhuollon siirtyminen kunnilta sote-alueille vuoden 2023 alussa on suurin sote-alan muutos vuosikymmeniin. Muutos tarjoaa mahdollisuuden järkeistää tietotekniikkapalvelut niin, että ne palvelevat aidosti käyttäjiä, ovat kustannustehokkaita ja helpommin hallittavia kuin nykyiset tietojärjestelmät.

Suomen suurin sote-alan tietoteknisiä palveluja tarjoava 2M-IT (aiemmin Medbit) on luottanut palvelutuotannossaan jo pitkään Citrixin innovatiiviseen teknologiaan. Ratkaisumme kattaa sote-ammattilaisille joustavan työskentelyn mahdollistavan virtuaaliympäristön, kevyet ja kustannustehokkaat päätelaitteet sekä tietoturvallisen ja resurssitehokkaasti ylläpidettävän järjestelmäympäristön.

Ratkaisumme on otettu 2M-IT:n asiakkaina olevissa sairaanhoitopiireissä lämpimästi vastaan. Ajanmukainen tapamme tarjota tietotekniikan palvelut sote-toimijoille mahdollistavat muun muassa nopeat kirjautumiset tietojärjestelmiin, työn jatkamisen eri päätelaitteilla eri paikoissa ja akuuttiin tilanteeseen perehtymisen esimerkiksi päivystystilanteissa. Tieto on aina sote- ammattilaisten hyppysissä – ajasta, paikasta ja päätelaitteesta riippumatta.

Tietojärjestelmä käyttäjää varten

Kun 2M-IT:n asiakkaana pitkään ollut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri otti järjestelmän käyttöön, oli sillä kolme tärkeintä tavoitetta: terveydenhuollon ammattilaisten työn helpottaminen, tietoturvan kohentaminen sekä kustannusten parempi hallinta. Samalla helpotettiin etätyön tekemistä.

Nämä sote-tietojärjestelmiin kohdistuvat vaatimukset ovat perustaltaan edelleen ajankohtaisia. Niiden merkitys korostuu, kun sote-palveluiden siirtoajankohta lähestyy.

Tietojärjestelmien siirrossa tulee kiire. Se voidaan tehdä resurssi- ja kustannustehokkaasti, kun valitaan oikeat kumppanit ja oikea teknologinen alusta.

Sote-ammattilaisen työtä tukeva tietojärjestelmä, jossa on paras mahdollinen käyttäjäkokemus, on sekä meidän että 2M-IT:n työn tärkein tavoite. Siksi olemme lähteneet ratkomaan vanhakantaisten palvelimiin ja nykymuotoisiin mikrotietokoneisiin perustuvien järjestelmien ongelmia käyttäjälähtöisesti.

Käyttäjälähtöisyyden rinnalla järjestelmämme tarjoaa joustavan ja kustannustehokkaan siirtymän moderniin työtapaan. Käytössä olevat työasemat voidaan muuttaa pelkällä usb-tikulla kevyiksi työasemiksi. Laiteiden elinkaaren aikana saavutetaan säästöjä, koska keveiden työasemien ylläpito ei vaadi likikään niin paljon resursseja kuin perinteisten työasemien.

Nopeammin ja joustavammin töihin kiinni

Terveydenhuollon tietojärjestelmiin kirjautuminen kestää perinteisessä työasemamallissa usein minuutteja. Citrixin palvelulla useisiin erillisjärjestelmiin kirjaudutaan 15 sekunnissa toimikortilla ja vain yhdellä pin-koodilla. Käyttäjän vaihto samalla päätelaitteella vie parhaimmillaan 4 sekuntia.

Nopeus säästää melkoisesti työaikaa: tuhannen hengen organisaatiossa 388 henkilötyöpäivää vuodessa eli puolentoista ammattilaisen vuoden työt. Nämä työntekijät voivat keskittyä tärkeimpään eli potilastyöhön.

Nopea kertakirjautuminen on akuuteissa terveydenhuollon tilanteissa välttämätöntä. Tämä käy järjestelmässämme tietoturvallisesti myös kotoa tablettitietokoneella. Pääsy voidaan taata muun muassa kuvantamisjärjestelmiin, joten erikoislääkärit voivat tehdä diagnooseja etänä aikakriittisissä hoitotilanteissa.

Tietoturvallista työskentelyä

Terveydenhuollon ammattilaisten digitaaliset työkalut ovat aina ajan tasalla, koska järjestelmien päivitykset tehdään keskitetysti. Sama koskee myös varmistuksia, sillä keskitetyssä tietojärjestelmässä tiedot varmistetaan automaattisesti.

Tietoturvakin on parempi kuin periteisessä ympäristössä, jossa luottamukselliset potilastiedot saattavat tallentua päätelaitteisiin. Järjestelmään kuuluvalla pääsynhallinnalla annetaan käyttäjille ja käyttäjäryhmille pääsy niihin potilastietoihin, joita he tarvitsevat työssään. Jos toimikortti katoaa, sen pääsyoikeudet järjestelmään suljetaan välittömästi.

Talousosasto ja ympäristö kiittävät

Tietotekniikan ylläpidon tarve vähenee, sillä kevyet päätelaitteet eivät vaadi erillistä asennusta. Ne asentuvat automaattisesti, kun ne kytketään verkkoon. Laitteet ovat huomattavasti edullisempia kuin perinteiset pc-tietokoneet.

Kevyiden päätelaitteiden hiilijalanjälki on merkittävästi vanhan tekniikan laitteita pienempi. Niiden valmistus on yksinkertaisempaa, ne kuluttavat vain kymmenesosan sähköä verrattuna periteisiin laitteisiin, niiden käyttöikä on jopa kaksi kertaa pidempi kuin perinteisten työasemien niiden kierrätettävyys on aiempaa parempi. Kun Suomen kymmenet tuhannet sote-ammattilaisten tietokoneet vaihtuvat tulevina vuosina uuteen tekniikkaan, teemme yhdessä ison ilmastoteon.

Täällä voit tutustua Citrixin terveydenhuollon ratkaisuihin.