Pilven laajempi hyödyntäminen ja monikäyttöiset digitaaliset työtilat mahdollistavat päästöjen vähentämisen. IT:n ympäristövaikutukset täytyy huomioida matkalla kohti hiilineutraaliutta.

Ympäristöasiat ovat muuttuneet olennaiseksi osaksi yritysten ja organisaatioiden toimintaa. Kestävä kehitys huomioidaan yhä paremmin tuotannossa ja työtiloissa. Kestävyysnäkökulma on tullut pysyväksi osaksi strategioita ja yritysten arvoja ja päästöjä pyritään vähentämään mahdollisuuksien mukaan. Sillä, mihin IT-ratkaisuihin organisaatiossa päädytään, on mahdollisuus tehdä selvästi ympäristöä säästäviä valintoja. IT-strategian tulee olla osa ympäristöstrategiaa.

Suomi julkistanut ICT-alan ympäristöstrategiansa

Suomen ensimmäinen ICT-alan ilmasto- ja ympäristöstrategia julkistettiin maaliskuussa. Tavoitteena on saada ICT-alan hiilijalanjälkeä pienennettyä ja hyödyntää digitalisaatiota päästöjen vähentämiseksi. IT-toiminnot ovat päästöjen lähde ja kuluttavat energiaa. Toisaalta samaan aikaan digitalisaation hyödyntäminen voi vähentää päästöjä eri sektoreilla.

Myös IT-alan sisällä on mahdollista valinnoilla vaikuttaa. ICT-alan ympäristöstrategiassa on mainittu esimerkiksi energiatehokkuuden kasvattaminen ja laitteiden käyttöiän lisääminen. Sekä yritysten että kuluttajien tietoisuutta IT-toimintojen ympäristövaikutuksista halutaan lisätä. IT-ratkaisuissa on tärkeä tiedostaa, miten eri palveluntarjoajien tuotteet vaikuttavat ympäristöön.

Näin saat IT-toiminnastasi ympäristöystävällisempää

IT-toiminnot ja datakeskukset kuluttavat suuria määriä sähköä ja laitteita täytyy uusia säännöllisesti. IT:n osuus yritysten energiankulutuksesta ja -päästöistä on noin 10%. Erilaisilla teknologiaratkaisuilla on mahdollista selvästi vähentää ympäristökuormitusta ja samalla valita toiminnan kannalta tehokkaimmat, sujuvimmat ja tietoturvan kannalta varmimmat työkalut. Ympäristöystävällinen ei tarkoita, että muista tarpeista ja vaatimuksista pitäisi joustaa, vaan on mahdollista saada kaikki hyödyt samassa paketissa.

Citrixin digitaalisia työtiloja Citrix Cloudia ja Citrix Workspacea hyödyntämällä on mahdollista vähentää yritysten ja yksilöiden ympäristökuormitusta. Työmatkat kotoa töihin tai töiden vuoksi ovat merkittävä osa liikenteen päästöjä. Monipuoliset ja joustavat teknologiaratkaisut ja pilven hyödyntäminen mahdollistavat työskentelyn mistä vain ja milloin vain, oli kyse sitten yksin työskentelystä tai ryhmätöistä. Muutaman etätyöpäivän mahdollistaminen viikossa vaikuttaa merkittävästi päästöihin. Kun kaikille työntekijöille taataan pääsy digitaalisiin työtiloihin, työt hoituvat sujuvasti eri toimintojen välillä.

Merkittävä osuus datakeskuksista toimii tehottomasti. Kuormitusta ja päästöjä syntyy, mutta koko kapasiteetti ei ole käytössä. Siirtymällä vahvemmin pilvipohjaisiin palveluihin ja työalustoihin, on mahdollista vähentää päästöjä ja vaihtaa tehokkaammin toimiviin keskuksiin. Kun tärkeimmät toiminnot ja sovellukset löytyvät pilvestä, tarve omille konesaleille pienenee ja voidaan valita ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja.

Loppukäyttäjien laitteetkin kaipaavat säännöllisesti huoltoa ja uusimista ja voivat omalta osaltaan lisätä ympäristökuormitusta. Merkittävä osuus laitteen päästöistä syntyy käyttöaikana ja loppukäyttäjän käsissä. Siksi onkin hyvä huolehtia, että käyttöikä on optimoitu ja voidaan valita laitteeksi esimerkiksi ChromeBook tai kevyt päätelaite, joilla on merkittävästi pienempi hiilijalanjälki. Näin ei tarvita laitteiden jatkuvaa uusimista – ja ympäristö kiittää. Citrixin pilveä ja alustoja hyödyntämällä töitä voi tehdä kaikilla yleisimmillä päätelaitteelta sujuvasti ja tietoturvallisesti. Näin työntekijät voivat valita ne välineet, jotka sopivat heille parhaiten ja suosia vähemmän sähköä käyttäviä, ympäristöystävällisempiä laitteita ja pidentää laitteen käyttöikää.

Eri sektorit – yhteiset tavoitteet vähentää päästöjä

Suomen tavoitteena on olla edelläkävijä ja tarjota ratkaisuja käyttöön myös muille maille. Täällä edellytykset ICT-sektorin ympäristötyön edistämiseksi ovat hyvät: digitalisaatio on pitkällä ja teknologiaan suhtaudutaan positiivisesti. Suomen tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä, ja IT-alan ympäristövaikutusten huomiointi tukee tätä tavoitetta. Ympäristöystävällisyys ei yksin kuitenkaan riitä. Toimivuus ja käyttömukavuus täytyy myös huomioida, mutta onneksi toimivuus ja ympäristöystävällisyys saadaan mahtumaan samaan pakettiin eivätkä ne poissulje toisiaan.

Citrixin asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä paitsi erinomaisiin ja työelämässä arkea ja toimintaa helpottaviin ratkaisuihin, myös siihen, miten näiden avulla on mahdollista edistää ympäristötavoitteiden toteutumista. Yritykset voivat valinnoillaan vähentää päästöjään ja entistä paremmin huomioida kestävän kehityksen.